Keväthoito

Mehiläispesän keväthoito on tärkeä askel mehiläisten terveyden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Pajunkissa

Miten huolehtia mehiläispesästä keväällä?

Keväällä mehiläispesän elämä alkaa jälleen vilkastua, kun kukat alkavat kukkia ja mehiläiset keräävät mettä ja siitepölyä pesän ruokintaan ja nuorten mehiläisten kasvattamiseen.

Mehiläistenhoitaja tarkistaa mehiläispesän

Keväthoidon askelia

1

Puhdista pesä

Keväällä pesässä voi olla kuolleita mehiläisiä, likaa ja vahan muruja, joten ensimmäinen askel on puhdistaa pesä. Tämä auttaa ehkäisemään tautien leviämistä ja parantaa ilmanvaihtoa pesässä.

2

Tarkista pesän kunto

Tarkista huolellisesti, onko pesän sisäpuoli ehjä ja onko mehiläisten ruokavarastot riittävät. Huomaa myös, onko pesässä muurahaisia tai muita tuholaisia.

3

Anna pesälle tilaa kasvaa

Keväällä mehiläispesä kasvaa nopeasti, kun uusia mehiläisiä syntyy ja pesä täyttyy hunajalla ja siitepölyllä. Huolehdi siitä, että pesälle on tarpeeksi tilaa kasvaa ja lisää tarvittaessa laatikoita.

4

Huolehdi pesän ravinnosta

Keväällä mehiläiset tarvitsevat paljon ravintoa, joten huolehdi siitä, että pesässä on tarpeeksi kevätruokaa ja siitepölyä. Jos pesässä ei ole riittävästi ravintoa, mehiläiset saattavat joutua nälkäkuoleman uhriksi.

5

Seuraa mehiläisten terveyttä

Seuraa mehiläisten terveyttä ja tarkkaile, onko pesässä merkkejä sairauksista tai tuholaisista, kuten varroapunkkeja. Tee tarvittaessa kevättorjunta.

Huolellinen keväthoito auttaa mehiläispesää selviytymään hyvin kevään haasteista ja varmistaa mehiläisten hyvinvoinnin koko vuoden ajan.